Sayerlack Yangın Geciktirici Cilalar

Sayerlack yangın geciktirici cilalar 1997 yılından beri Türkiye'de HEMEL'in teknik desteği ile satılmakta ve uygulanmaktadır.

Sayerlack Yangın Geciktirici Cilalar

  Bir yangın başladığında alevlerin yayılmasını önlemek için kazanılan her saniye insan hayatını kurtarmak için çok belirleyicidir. Yangın geciktirici cilaların kullanım amacı da insanların toplu olarak bulundukları kapalı mekanlarda yangın çıktığı anda tahliyeyi sağlayayacak yeterli zamanı sağlamaktır. Böylece bu tip cilaların kullanılma nedeni de ortaya çıkmaktadır: "Alevin yayılma hızının yavaşlatılması."

Yangın nasıl oluşur ve yayılır? Kapalı bir mekanda yangın çıktıktan kısa bir süre sonra ısı birkaç yüz dereceye ulaşır. Metal, çok iyi bir ısı iletkeni olduğundan yangın sırasında bütün mekanik dayanım özelliğini kaybederek çöker. Ancak, ahşap iyi bir iletken olmadığından mekanik özelliklerini kaybetmeden yangın süresince metallere göre uzun süre dayanımını sürdürür. Alev ve ısı yüzeyde bir karbon tabakası oluştururak alevin iç kısımlara yayılmasını azaltır. Sanıldığının aksine ahşap yapılar çelik/betonarme yapılara göre daha güvenlidir.

Estetik ve fonksiyonellik Ahşap çok estetik bir malzemedir. Bu nedenle yangın geciktirici verniklerin hem yangına karşı koruyuculuk hem de estetik özellikleri birleştirmeleri gerekir: "Koruma + yüzey performansı". Üreticilerin ihtiyaçları sadece standartlara uymaya yönelik olmayıp estetik ve fonksiyonelliği de kapsar. Bu iki faktör, Sayerlack'a yangın geciktirici ürünlerin formülasyonundan üretimine yol göstermiştir.

Standartlar ve sertifikalar İtalyan standartları kaplama ve panelleri, yer döşemesi ve asma tavanları, tefriş ve oturma gruplarını gözönüne alarak bu ürünleri yangına dayanıklılık açısından 6 sınıfa ayırır: Sınıf 0 alev almayan, Sınıf 5 kolaylıkla yanabilen. Kapalı bir mekandaki yangında sıcaklık çok yüksek seviyelere ulaşır. Mevcut ahşap malzemeler de gaz yaymaya başladıkları için yangının ilerlemesi hızlanır. Yangın dayanıklılığı Sınıf 1 olan cilalar aleve maruz kalan ahşabı en iyi koruyan ürünlerdir.

Sayerlack yangın geciktirici cilalar resmi laboratuvarlarda test edilerek Sınıf 1 olarak sertifikalandırılmışlardır . Dolayısıyla ahşabı aleve karşı mükemmel şekilde koruyarak yangının ilerlemesini ve yayılmasını etkili bir şekilde geciktirir.

Sayerlack yangın geciktirici cilaların etkinliği şu standart ve belgelerle kanıtlanmıştır:

  • İtalya: UNI 9796 Class 1
  • İngiltere: BS 476 Part 7 - Class 1 ve BS 476 Part 6- Class 0
  • İspanya: UNE 23.727-90 Class M1


  • Yangın geciktirici etki Sayerlack yangın geciktirici cilaların etkisi 2 aşamalıdır. 200oC'ye kadar normal bir yangın geciktirici etkisi gösterirken, 200oC'den sonra bu etkiye ek olarak film tabakası köpürüp birkaç santimetre kabarır, yüzeyde karbonlaşarak alevin ilerlemesini geciktirir.

    Son söz olarak Avrupa ve Amerika'da insanların toplu olarak bulundukları oteller,sinema salonları,tiyatro,alışveriş merkezleri, mağazalar,hastaneler,restoranlar, oditoryumlar,okullar,spor salonu vb. mekanlardaki ahşaplarda yangın geciktirici cilalar kullanılması yönetmelik gereğidir. HEMEL Türkiye'de bu bilincin artması ve yangın geciktiricilerin kullanımının yaygınlaşması için teknik danışmanlıkla hizmet vermektedir. HEMEL olarak özellikle Avrupa ile entegrasyon aşamasında yangın geciktirici cilaların yapı sektöründe çok önemli bir yer edineceği düşüncesindeyiz.



    Bir sorunuz var veya özel bir teklife mi ihtiyacınız var?

    Tüm sorularınıza cevap bulmak ve bilgi almak için Whatsapp, SMS veya Çağrı yolu ile bize ulaşabilirsiniz.
    Özel bir teklif veya talepte bulunmak için lütfen çağrı yöntemini kullanınız.

    +90 (212) 727 0695
    +90 (212) 727 8523